Alternative to Importing video

Upload videos 

Granny

 Share with friends  Notes about this video  similar
2071 Clicks | 5 Comments | 1 Votes       
Granny wrote on 2008-07-11

I have had numerous issues with importing video into MEP14, it as yet to load properly for me.  Sometimes I don't even get the audio, and other times, the audio is out of sync.

Until the developers correct this, there is a workaround.  Hope this is helpful

Comments (5)
webguy said on 2008-07-28 09:00 PM

After working with this problem I found a wonderful way around it. And it was all thanks to MAGIX™ Movie Edit Pro 14 Plus.
MEP14+ has a function that allows you to record off the net. You can record anything that will play on your screen.

The problem I was having was that Camstudio records in it's own propritory codec and MEP cannot reongnize that codec. If I convert the file, the audio and video fall out of sync. Not good. LOL

BUT... it will play fine in Windows Media Player. So I figured out how to beat the codec with MEP14+.

It's simple. Just make your screen video in Camstudio as you normally would. Then use MEP14+ to record the Windows Media player when you play back the file Camstudio created.

MEP14+ will record off Windows media player IF you start the MEP14+ recorder first and do not open Windows Media Player until after you have the size box up and you are ready to record. Otherwise you will get an error saying MEP cannot record the file because it is already running.

MEP also captures ALL of the resolution from Win Media Player too with no resolution loss. The audio and video say in sync!

This also opens up other opportunities too, like being able to import/record files that MEP will not play. If it's in a format MEP does not understand then I cna just play it and record it into MEP14+!

Uber Coolness!

J.
:-D

webguy said on 2008-07-20 10:34 AM

3rd post regarding this issue. I noticed after installing the codec and making the changes that all the stuff i recorded prior to the change is still messed up, but anything I record now seems to work fine. At least the problem is gone. ;-)
J.

webguy said on 2008-07-20 10:22 AM

Granny,

I found the problem. You need this codec on your computer.
http://www.camstudio.org/CamStudioCodec10.exe

Click here to download.

The codec is necessary for MEP to recongnize the files Camstudio makes.

I am so glad you asked about this. Finding this codec solved a bunch of issues i was having. just goes to show you that helping others will help yourself. And sometimes a 'problem' is just an opportunity for you to help others and yourself. :-)

Thanks granny!!!
J.

PS: Just click on the link and download the file to your desktop. Click on the file and it will install the codec. You can throw the file away after that. reboot or restart MEP and it will now take the files camstudio makes. ;-)

webguy said on 2008-07-20 09:45 AM

I had the same problem, it's camstudio not MEP.
Go into Camstudio, select OPTIONS then VIDEO.
Set the Compressor to Microsoft Video 1
Set Quality to 100
Set key Frames Every 30 Frames
Set Capture to 33 milliseconds
Playback rate 30 frames. (I bet yours says 200?)
Unclick Autoadjust
Set Timelapse to MAX (all the way to the left)

Click OK then record something so it will keep those settings.

Try that. LOL

The reason it is running fast is it is playing back 200 fps rather than 30 fps.

Does MEP act up if you import any other files besides Camstudio?
J.

Granny said on 2008-07-11 11:25 PM

Here is yet another example of when things go wrong.  This video clip is 3minutes long,  yet after upload, it's 30 seconds and in fast motion and the audio is lost, and I don't know why.

Results per page:10 | 20 | 50 | 100
1
Search
More videos from
Video effects
More videos by
Granny