Any ideas?

gandjcarr schrieb am 10.11.2012 um 22:32 Uhr

Does anyone have any ideas as to why these lines are appearing around my images which were edited in Xara Designer Pro with a green screen background and inserted in a MEP video?  The lines do not show up in MEP during playback, only after the DVD is burned.  When I re-create the same sequence in another program, they do not show up on the DVD

My system specs are as follows:

My problem clips are:

and

Any help would be greatly

Thank you,

George

Kommentare

johnebaker schrieb am 11.11.2012 um 00:25 Uhr

Hi George

I have had a similar problem - mine was caused by my missing a very small area on one edge of the photo in my photo editing software  - I thought i had the whole image displayed in the window when I 'greened' the bits I did not want but I missed a bit that I could not see down the edge.

John

Zuletzt geändert von johnebaker am 11.11.2012, 00:25, insgesamt 1-mal geändert.

VPX 15, Movie Studio 2024, 2023, and earlier versions 2015 and 2016, Music Maker Premium 2024.

PC - running Windows 11 23H2 Professional 64bit on Intel i7-8700K 3.2 GHz, 16GB RAM, RTX 2060 6GB 192-bit GDDR6, 1 x 1Tb Sabrent NVME SSD (OS and programs), 2 x 4TB HDD (Data) internal HDD + 1TB internal SSD (Work disc), + 6 ext backup HDDs.

Laptop - Lenovo Legion 5i Phantom - running Windows 11 23H2 on Intel Core i7-10750H, 16GB DDR4-SDRAM, 512GB SSD, 43.9 cm screen Full HD 1920 x 1080, Intel UHD 630 iGPU and NVIDIA GeForce RTX 2060 (6GB GDDR6)

Sony FDR-AX53e Video camera, DJI Osmo Action 3 and Sony HDR-AS30V Sports cams.

Scenestealer schrieb am 11.11.2012 um 12:29 Uhr

Hi George

There has been a lot of discussion about this amongst the German members see here for one thread http://www.magix.info/de/problem-mit-greenscreen-aufnahme-eine-weitere-frage.forum.818343.html?

Use microsoft translate to translate by rt. clicking on the open page, in IE.

Opinion is that it may have been present before but is more noticeable in 2013.

Solution seems to be to make a slight change in one of the numeric values in "3D transformation" or maybe just "Size and position" effect.

Something there also about moving the playhead manually to get it to show up in preview.

Best of luck

Zuletzt geändert von Scenestealer am 11.11.2012, 12:29, insgesamt 1-mal geändert.

System Specs: Intel 6th Gen i7 6700K 4Ghz O.C.4.6GHz, Asus Z170 Pro Gaming MoBo, 16GB DDR4 2133Mhz RAM, Samsung 850 EVO 512GB SSD system disc WD Black 4TB HDD Video Storage, Nvidia GTX1060 OC 6GB, Win10 Pro 2004, MEP2016, 2022 (V21.0.1.92) Premium and prior, VPX7, VPX12 (V18.0.1.85). Microsoft Surface Pro3 i5 4300U 1.9GHz Max 2.6Ghz, HDGraphics 4400, 4GB Ram 128GB SSD + 64GB Strontium Micro SD card, Win 10Pro 2004, MEP2015 Premium.

terrypin schrieb am 11.11.2012 um 13:57 Uhr

Hi George,

Like John, when I've had this sort of thing it's turned out to be down to some small error in selection or cropping.

--
Terry, East Grinstead, UK

Zuletzt geändert von terrypin am 11.11.2012, 13:57, insgesamt 1-mal geändert.

Terry, East Grinstead, UK. PC: i7 6700K, 4.0 GHz, 32GB with Win 10 pro. Used many earlier versions of MEPP, currently mainly MEPP 2016 & 2017 (Using scores of macro scripts to add functionality, tailored to these versions.)

Scenestealer schrieb am 12.11.2012 um 00:28 Uhr

Hi John and Terry

It seems to me more like a bug from what I have read and a test I have just done.

It appears on any full video frame that has been zoomed out or cropped then animated across the background and I suspect from your experience that it happens with still images from time to time.

How did you fix it - by making the green background canvas larger or something, so that the edge never enters the background area? I think Vobe49 suggests something like this for video.

I am afraid I am having a little trouble following how the German guys method works and have not been sucessful in getting rid of it in the preview screen (It is BTW visible all the time in preview) or on export. They and perhaps you are finding that a small tweak in the perspective or crop somehow overides it...??

Maybe you guys could test.

Cheers

Peter

Zuletzt geändert von Scenestealer am 12.11.2012, 00:28, insgesamt 1-mal geändert.

System Specs: Intel 6th Gen i7 6700K 4Ghz O.C.4.6GHz, Asus Z170 Pro Gaming MoBo, 16GB DDR4 2133Mhz RAM, Samsung 850 EVO 512GB SSD system disc WD Black 4TB HDD Video Storage, Nvidia GTX1060 OC 6GB, Win10 Pro 2004, MEP2016, 2022 (V21.0.1.92) Premium and prior, VPX7, VPX12 (V18.0.1.85). Microsoft Surface Pro3 i5 4300U 1.9GHz Max 2.6Ghz, HDGraphics 4400, 4GB Ram 128GB SSD + 64GB Strontium Micro SD card, Win 10Pro 2004, MEP2015 Premium.

gandjcarr schrieb am 12.11.2012 um 17:02 Uhr

Hi,

Thank you to all who responded to my post.  I have used ideas from all answers to solve the problem, including animating the image thanks to integrating all of the ideas you offered.

My original green screen image looked like this

Then I re-sized it to this

In MEP, I then streched the image before applying chroma key to fill the preview window, applied chroma key, then size and position, and the line was gone.  I then animated the image to move from left to right, and still no line visible. 

Not sure if I needed to do the last step, but it worked.

Thank you all again for your help.

George

terrypin schrieb am 12.11.2012 um 17:41 Uhr

Hi Peter,

You could well be right. The difficulty is in knowing for sure whether we're comparing identical problems! My answer to George was rather general, referring to sypmtoms that sounded very similar, as I wasn't sure how to set up his scenario exactly.

Can you define in detail a test I can do of the issue you are describing?

--
Terry, East Grinstead, UK

Zuletzt geändert von terrypin am 12.11.2012, 17:41, insgesamt 1-mal geändert.

Terry, East Grinstead, UK. PC: i7 6700K, 4.0 GHz, 32GB with Win 10 pro. Used many earlier versions of MEPP, currently mainly MEPP 2016 & 2017 (Using scores of macro scripts to add functionality, tailored to these versions.)

Scenestealer schrieb am 13.11.2012 um 00:55 Uhr

Hi Terry

I just placed a video in tracks 1 and 2 and made the lower one smaller in "size position" and then animated it across the screen with keyframes after applying the "Chroma key > Colour" effect to it.

I have just tried a few more things and can confirm this only shows up with the "Colour" selection (eyedropper) mode activated. The other standard chroma keys do not display it which may be why you and John have only seen it occassionally. It only becomes apparrent when the lower Chroma keyed ob ject (photo or video) moves through the background.

It is some problem with the redrawing of the object underneath and is probably tied into a problem reported by the German members where a 3D transformation of the lower object left a complete black blank cutout behind it on the background object. I can understand why then, that fiddling with the 3D distortion effect may have helped get rid of these lines as I can reveal a bigger black area by moving one of the corner handles inwards in "3D Distortion" mode. The only problem is I have not managed to make it smaller! 

George - sounds like you have got rid of it by making the green background bigger in you external editor as suggested, which has worked around the problem by making sure the edges of the Chroma object never enter the backgound object area - or you have just used the "Green" key instead of the "Colour" key?

As an aside. I seem to be having trouble with this "Colour" selection mode anyway in that I have to hit the eyedropper tool about 10x in the preview monitor to activate it

I think I will just wait for the patch.

Peter

Zuletzt geändert von Scenestealer am 13.11.2012, 00:55, insgesamt 1-mal geändert.

System Specs: Intel 6th Gen i7 6700K 4Ghz O.C.4.6GHz, Asus Z170 Pro Gaming MoBo, 16GB DDR4 2133Mhz RAM, Samsung 850 EVO 512GB SSD system disc WD Black 4TB HDD Video Storage, Nvidia GTX1060 OC 6GB, Win10 Pro 2004, MEP2016, 2022 (V21.0.1.92) Premium and prior, VPX7, VPX12 (V18.0.1.85). Microsoft Surface Pro3 i5 4300U 1.9GHz Max 2.6Ghz, HDGraphics 4400, 4GB Ram 128GB SSD + 64GB Strontium Micro SD card, Win 10Pro 2004, MEP2015 Premium.