Odd lines after playback courser in Sound Forge 9 PC

Marcin-Nowak wrote on 9/1/2020, 6:08 PM

Hello,

I'm writing on behalf of a client/friend who uses a legacy version of Sound Forge 9 on Windows 7.

After a recent Windows update, she noticed the playback courser draws lines over the waveform that was just auditioned.

No settings in Sound Forge changed. Just the Windows update.

I attached a before and after pic to show whats going on. Otherwise plays back fine. Just odd that this started all of a sudden.

Could this be a preference within Sound Forge that can be enabled/disabled?

Thank you,

Marcin

Comments

emmrecs wrote on 9/2/2020, 3:29 AM

@Marcin-Nowak

Welcome to the Magix user to user forums.

I very much doubt that is something caused by SF. It could have been caused by a Windows Update but I thought Win 7 was not out of support and hence, no more updates?

Has your friend checked her graphics drivers for any updates, since the problem is clearly a "graphics" one?

Jeff
Forum Moderator

Win 10 Pro 64 bit, Intel i7 Quad Core 6700K @ 4GHz, 32 GB RAM, NVidia GTX 1660TI and Intel HD530 Graphics, MOTU 8-Pre f/w audio interface, VPX, MEP, Music Maker, PhotoStory Deluxe, Photo Manager Deluxe, Xara 3D Maker 7, Reaper, Adobe Audition 3, CS6 and CC, 2 x Canon HG10 cameras, 1 x Canon EOS 600D

rraud wrote on 9/2/2020, 11:05 AM

They appear similar to 'Selection grid lines'. Try disabling them in the 'Options' menu... 'Set grid divisions' to the minimum is another setting to look at.

I am not sure, I recall seeing similar lines in Pro12 or 13 but it was temporary. I assume the PC has been rebooted and such. Try cleaning the PC and registry, CCleaner is highly regarded, There are freeware and pro versions.

Marcin-Nowak wrote on 9/2/2020, 12:27 PM

Thank you Emmrecs and rraud! I will check both video card drivers and the selection grid lines setting in options >> set grid divisions. If that doesn't resolve it I'll look into cleaning the registry. Thank you both.

Jimmy-James wrote on 12/2/2022, 6:02 PM

MAGIX COMMUNITY: Please Help!

I'm getting them too!

Whether in sound forge or vegas playback, I get these annoying trailing lines. They don't seem to affect anything as far as quality of the project, but I can't seem to stop them from trailing. Please advise. I never got them on my old slow PC. I got a new faster PC and I'm experiencing this issue.

emmrecs wrote on 12/3/2022, 4:19 AM

@Jimmy-James

As advised in my reply to your PM, the advice is still the same: this is a graphics issue almost certainly created by a problem with your graphics drivers.

Jeff
Forum Moderator

Win 10 Pro 64 bit, Intel i7 Quad Core 6700K @ 4GHz, 32 GB RAM, NVidia GTX 1660TI and Intel HD530 Graphics, MOTU 8-Pre f/w audio interface, VPX, MEP, Music Maker, PhotoStory Deluxe, Photo Manager Deluxe, Xara 3D Maker 7, Reaper, Adobe Audition 3, CS6 and CC, 2 x Canon HG10 cameras, 1 x Canon EOS 600D