Cannot see video after import of .avi files

Comments

Alan-Wade wrote on 5/26/2023, 9:23 AM

@johnebaker

John, yes I am using Windows 11 Pro Arm 64 version. I think Parallels required that version for their latest VM software. I just installed Quicktime For Windows 7.7.9, with the same result in MS23. That Quicktime actually does play the avi file in the Windows environment, but no luck in MS23. I even tried removing the tick on "avi import" again before loading a file, but that trick still didn't work. It only seems to make everything slow WAY down in MS23 when I do load an avi file.

On a happy note, this has been my only issue with the Parallels VM (I am assuming that is the conclusion). I really only use the VM for Excel, Powerpoint, Lightroom, Quicken and MS23. If I need convert all my avi-dvsd to mp4, I'm good; I'll just do it. Maybe that's a better path for the long term anyway.

Gid wrote on 5/26/2023, 9:32 AM

@Alan-Wade Hi, Quicktime has a lot of horror stories about it, installing it is only for the codecs that come with it, I have it installed but never open it or signed into any of the preferences internet options, the codecs that come with it just allow other programs to play files like .mov. 👍

Vegas Pro 21 
Magix Movie Studio Platinum 2024 - from 2004-ish - Latest version,
Magix VPX14
Boris Continuum & Sapphire, 
Silhouette Standalone + Plugin, 
Mocha Pro Standalone + Plugin, 
Boris Optics,
Desktop PC Microsoft Windows 10 Pro - 64-Bit
ASUS PRO WS WRX80E-SAGE SE WIFI AMD Motherboard
AMD Ryzen Threadripper PRO 3975WX 3.5GHz 32 Core
Corsair iCUE H150i RGB PRO XT 360mm All-in-One Liquid CPU Cooler
RAM 256GB ( 8x Micron 32GB (1x 32GB) 2666MHz DDR4 RAM )
2x Western Digital Black SN850 2TB M.2-2280 SSD, 7000MB/s Read, 5100MB/s Write
(programs on one, project files on the other)
Graphics MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X 24GB OC GPU
ASUS ROG Thor 1200W Semi-Modular 80+ Platinum PSU 
Fractal Design Define 7 XL Dark TG Case with 3 Fans
Dell SE3223Q 31.5 Inch 4K UHD (3840x2160) Monitor, 60Hz, 

I'm 55, I've been a UK joiner for 39yrs, apprentice trained & time served, I make videos about my work & post them on Youtube so that I can share what I've learnt over the yrs,
https://www.youtube.com/c/Gidjoiner

At the moment my filming is done with a Samsung Galaxy S23 Ultra 

Alan-Wade wrote on 5/26/2023, 9:43 AM

@Gid

Yes, once I finished the experiment in MS23 (any QT codecs didn't help) I went back and uninstalled it.

me_again wrote on 5/26/2023, 11:43 AM

@Alan-Wade

Alan, it would be interesting to hear what Magix think about this problem. It must surely be in their interests to find our why an AVI file won't load. In "different" cicumstances or at the very least suggest what to do about it.

Any chance you could raise a support ticket?

AndyW

"Just when I think I've learned the workrounds of MEP/MS the bounders go and update it"

Aorus Z690 Elite DDR4 Motherboard

12th Gen Intel(R) Core(TM) i7-12700K, 3600 Mhz, 12 Core(s) 20 Logical Processor(s)

64gb (4x16gb sticks) DDR4 3200Mhz

Intel(R) UHD Graphics 770

Gigabyte GeForce RTX 4060 Eagle OC 8Gb DDR6 DLSS3 Windforce

Corsair RM750 PSU, be quiet! Pure Rock 2 cooling

System drive 500Gb 4.0NVMe M,2 SSD, dedicated video/audio drive 2Tb Gen 4 NVMe SSD, 2x 500Gb Local Fixed Disks (Music etc), USB3 expansion drive 5Tb

Audio Onboard ALC1220 Amp-Up, Windows 11 Home updated as and when

Movie Studio 2024 Suite, Photo Manager Deluxe 13

All Drivers updated as they become available.

AAProds wrote on 5/27/2023, 2:00 AM

@Alan-Wade

Alan, try FFDShow. You set it to decode various file types. It might work in your Parallels environment. Here's my tute:

https://drive.google.com/file/d/1gjou5vFR15HxoNmdjdL_lfbiPtNAmn6e/view?usp=sharing

All my forum comments are based on or refer to my System 1.

My struggle is over! I built my (now) system 2 in 2011 when DV was king and MPEG 2 was just coming onto the scene and I needed a more powerful system to cope. Since then we've advanced to MP4 and to bigger and bigger resolutions. I was really suffering, not so much in editing (with proxies) but in encoding, which just took ages. A video, with Neat Video noise reduction applied, would encode at 12% of film speed. My new system 1 does the same job at 160% of film speed. Marvellous. I'm keeping my old system as a capture station for analogue video tapes and DV.

System 1

Windows 11 v23H2 severely modified by Openshell and ExplorerPatcher

Power supply: 850W Cooler Master (should have got modular)

CPU: Intel i7 13700K running at 3400mhz, cooled by a Kraken 2x140mm All In One liquid cooler.

RAM: 64gb (2x32gb sticks) G.Skill "Ripjaws" DDR4 3200Mhz

GPU 1: iGPU UHD 770

GPU 2: NVidia RTX 3060Ti Windforce 8gb

C drive: NVME 500gb

Various other SSD and HDDs.

Monitor: 27"/68cm Samsung, 2560 x 1440, 43 pixels/cm.

MEP 2021 version 20.0.1.80

Movie Studio 2023 version 22.0.3.172

Magix Video Easy version 7.0.1.145

System 2

(Still in use for TV and videotape capture)

Windows 10 v22H2

CPU: i5-750 at 2670mhz with 12gb RAM

Onboard IEEE1394 (Firewire) port

GPU: ATI Radeon HD 4770 (512mb) which is ignored by MEP

Hard drives: C Drive 256gb SSD, various other HDDs.

Monitor: Dell 22"/56cm, 1680x1050, 35 pixels/cm

MEP 2021 version 20.0.1.80

Movie Studio 2023 version 22.0.3.172

VPX 12