Comments

john_barr wrote on 3/17/2022, 9:18 AM

Build 79

Scope:

The first maintenance release will fix a couple of issues that got visible after the initial release of SOUND FORGE Pro 16.

Features:

Plug-In Manager View, Explorer View and Organize FX Dialog now contain filter functionality

Statistics contain mutlichannel layout information and use it to correctly compute loudness for multichannel audio files

Loudness Meter V2 uses layout information to correctly compute loudness for multichannel audio files

Improvements:

Added and improved some localizations

The modernEQ plug-in now will be installed in Pro Suite too

Add template description to "Convert" context menu dialog

Loading of mutlichannel layout metadata from audio files improved

Loudness Meter V2

Improved performance for multichannel audio

Channel names are updated immediately after changing the layout behavior

Peak meter now is shown with hold line and sliding behavior

Bugfixes:

Loudness Meter V2

Preset installation fixed

Multi strip visualization now shows only one meter for all channels

Menu entry removed from hardware meters context menu

Gate detection now is working properly

Unexpected resetting of history buffer write position fixed

History time display fixed

Removed "Custom..." button from "Convert" context menu dialog

VSTs and other processing do not reset multichannel audio layout to discrete

Updated various graphics

Improved UI for Resample effect window

Prevented inconsistencies with multichannel audio within Export Dialog

john_barr wrote on 3/17/2022, 10:07 AM

The Preset Untitled and MP3 Mono issues are still not fixed.

xman_charl wrote on 3/21/2022, 4:12 PM

build 79....

 

notice new wave hammer don't work

izotope elements don't work, probably not installed

 

still seems an okay build

 

my 2 cents

 

rraud wrote on 3/21/2022, 5:54 PM

new wave hammer don't work

Works on my PC . Wave Hammer 2.0 is a VST if it cannot be found, The legacy Wave Hammer is Direct X.

iZotope Elements don't work, probably not installed

Ozone works when installed and activated.

Derik wrote on 3/24/2022, 9:22 AM

Hello everybody.

I am Erik, the Product Manager for SoundForge.

I like to say thank you for your great feedback. We have taken all that into the development team and already fixed most of the issues. We will release a hotfix update in about 3 -4 Weeks after some more testing.

If you find more issues, please be so kind and post them here :)

Thanks and all the best.

Erik

john_barr wrote on 3/24/2022, 9:29 AM

Hello everybody.

I am Erik, the Product Manager for SoundForge.

I like to say thank you for your great feedback. We have taken all that into the development team and already fixed most of the issues. We will release a hotfix update in about 3 -4 Weeks after some more testing.

If you find more issues, please be so kind and post them here :)

Thanks and all the best.

Erik

Hi. Don't forget to fix Preset Untitled and MP3 Mono issues.

john_barr wrote on 3/24/2022, 1:13 PM

SFP16 has new "Expanded Plug-in manager". Browsing in plugins is slow when scrolling though categories. I prefer browse plugins of SFP 15.

rraud wrote on 3/24/2022, 2:27 PM

SFP16 has new "Expanded Plug-in manager". Browsing in plugins is slow when scrolling though categories. I prefer browse plugins of SFP 15.

+11, it is cumbersome and many of the plug-ins are in multiple categories. Rename command does not work either.

NasaMuzik wrote on 4/21/2022, 3:01 PM

Sound forge 16. Windows 11 Pro. Intel I-3 No issues.

 

ReverendLove wrote on 4/29/2022, 8:43 AM

Finally as there is a German translation for SFP16 that i am aware of (Basically a good thing) my key command from English versions cannot be imported. The German version needs to be configured cpmpletely new. That is really an annoying PITA. I jave a lot xustomized commads. Moreover I wonder how my own scripts are affected.
It's always the same. MAGIX declares a handful of features an expepensive major update but some of these features are mot seriously thought out.

ReverendLove wrote on 4/29/2022, 8:52 AM

Triple click does not work as before. Now I have to cjick four times very fast to select a region, The first item in the configuration's edit tab is deactivated and the double click speed on Windows is default,

rraud wrote on 4/29/2022, 11:25 AM

I have to click four times very fast to select a region, The first item in the configuration's edit tab is deactivated and the double click speed on Windows is default.

Earlier versions of SF did not have this annoyance. With SF-16 (both AS and Pro), it is necessary to double-click abnormally fast to select a region and the double-click windows configuration setting has little affect. I think the Magix developers are aware of the issue and will be resolved in the next update.

ReverendLove wrote on 4/29/2022, 11:47 AM

Next one: Normalize is not contained in the plugin manager.

ReverendLove wrote on 4/29/2022, 12:31 PM

The implementation of Soectralyers 8 ARA simply does not work. Any attempt crashes SL8 and I have to start SFP16 again due to an message about an unknown media type.

rraud wrote on 4/29/2022, 2:25 PM

Normalize is not contained in the plugin manager.

The Sound Forge Normalize tool is not a plug-in. There are third-party normalizer plug-ins for free and otherwise if you really need to have it in a chain.

Any attempt crashes SpectrLayers 8 and I have to start SFP16 again

That is probably an issue with SLP-8. SLP-7 works as a ARA plug-in with SFP-16 and does not crash. Contact Steinberg or go on the pertinent Steinberg SLP forum. SpectrLayers's developer Robin Lobel is frequently on the SLP-7 forum and I think is the moderator as well.

If you are not already,aware, Steinberg acquired SpectrLayers around 2017-18. Sony (SCS) was the original publisher of SpectrLayers.

ReverendLove wrote on 4/29/2022, 3:03 PM

So I am amazed seeing Magix selling SLP8 wIth SFP 16 in the suite.

I got my last versions of SLP from Steinberg. SLP8 did. work with SFP15 and does with Cubase 12 with no big issues.

LittleDreamer wrote on 4/30/2022, 11:18 AM

Hi, I just bought Sound Forge Pro 16 because I was very interested in the LUFS normalization feature that was advertised. However, it does not let you choose a custom range. I am using the Amazon, Spotify, and YouTube standard of -14 LUFS (ITU-R BS.1770-4). Someone suggested Ozone, but I've tried that and don't like it. If this can be done during a normalization process, that is my preferred way of adjusting for volume.

ReverendLove wrote on 4/30/2022, 6:13 PM

The Batch Converter

I set the path for tne custom folder in the output settings as I set a file suffix but using this batch SF16 gives me a message box asking if I want to overwrite the original file. That mskesno sense. Further the text in this message box is truncated and buttons are hidden.

The message box issue is in the preset management too in the batch converter if I want to overwrite an existing user preset. I cannot see the buttons. Sigh…

 

rick-a wrote on 5/1/2022, 2:28 AM

Get clicks when play back mp3s.

I'm using SF 16 build 79 64 bit under Windows 10. Using a Motu 828 mk3 interface and the Motu Asio driver. The PC is i7-6700 3.4 GHz with 16GB RAM. I'm having problems with playing mp3s. I have a wav file and it plays back correctly - no clicks. I save that file as 320 kbps mp3 and then re-open it. The file then plays back with sporadic clicks - sometimes a few clicks in 10 sec other times only one click per minute or less. The position of the clicks varies. Sometimes it's repeatable, sometimes not. If I play that same mp3 file back on another player there are no clicks - so the file itself is OK. So it seems to be an issue playing back mp3s. I've also observed the same issue playing back other mp3s which have been created by earlier version of Sound Forge.

ReverendLove wrote on 5/1/2022, 6:32 AM

The "message box sizing issue" seems to be a issue with windows scaling, When I saw it my system had a default scaling factor of 100%. I set it now for my convenience to125% and the sizing of SFP's message box looks fine now. - I keep an eye on it.

But there is another issue I encountered. Sometimes my customized key commands don't work and I get the old default functionality or mo reaction instead.When I restart SFP everything works again. I had this a few times the last days.

rraud wrote on 5/1/2022, 10:22 AM

@rick-a I save that file as 320 kbps mp3 and then re-open it. The file then plays back with sporadic clicks

Assuming the encoded MP3s playback normally in other playback devices, try enabling "Always proxy compressed formats" in the "Options> Preferences> General" menu.

If you using Sound Forge to further edit MP3s, always stay in the PCM format for editing to maintain quality. When editing is complete, then encode lossy files (MP3 and such) for the end users.

Regarding your interface, you can try another driver, non-ASIO if possible, ASIO is usually only needed with multi-track applications.

ReverendLove wrote on 5/1/2022, 10:38 AM

I have these settings

But executing the batch gives this

 

I guess this is not an expected behaviour..

 

rick-a wrote on 5/1/2022, 5:52 PM

@rick-a I save that file as 320 kbps mp3 and then re-open it. The file then plays back with sporadic clicks

Assuming the encoded MP3s playback normally in other playback devices, try enabling "Always proxy compressed formats" in the "Options> Preferences> General" menu.

If you using Sound Forge to further edit MP3s, always stay in the PCM format for editing to maintain quality. When editing is complete, then encode lossy files (MP3 and such) for the end users.

Regarding your interface, you can try another driver, non-ASIO if possible, ASIO is usually only needed with multi-track applications.

Thanks for your suggestion. I've just tried ticking "Always proxy compressed formats" and that didn't change the behaviour. I still get the same click. (Right now I'm getting a repeatable click a few sec into a particular mp3 I'm playing. It doesn't occur with this file for two other players I just tested, only SF 16 so far.)
Re your other points - I only use mp3 for saving. I always stay in PCM for editting. I've also tried other drivers and there's no change in behaviour.

johnebaker wrote on 5/2/2022, 4:16 AM

@rick-a

Hi

Try increasing the audio playback buffers numbers and/or size - clicking in audio on playback would indicate the computer is struggling to process the audio.

John EB
Forum Moderator

Last changed by johnebaker on 5/2/2022, 4:16 AM, changed a total of 1 times.

VPX 15, Movie Studio 2024, 2023, and earlier versions 2015 and 2016, Music Maker Premium 2024.

PC - running Windows 11 23H2 Professional 64bit on Intel i7-8700K 3.2 GHz, 16GB RAM, RTX 2060 6GB 192-bit GDDR6, 1 x 1Tb Sabrent NVME SSD (OS and programs), 2 x 4TB HDD (Data) internal HDD + 1TB internal SSD (Work disc), + 6 ext backup HDDs.

Laptop - Lenovo Legion 5i Phantom - running Windows 11 23H2 on Intel Core i7-10750H, 16GB DDR4-SDRAM, 512GB SSD, 43.9 cm screen Full HD 1920 x 1080, Intel UHD 630 iGPU and NVIDIA GeForce RTX 2060 (6GB GDDR6)

Sony FDR-AX53e Video camera, DJI Osmo Action 3 and Sony HDR-AS30V Sports cams.