Movie Edit Pro :.: 19.0.2.49

Comments

jerancampy22 wrote on 1/13/2020, 2:35 PM

I just upgraded to the latest version of MEP 19.0.2.49(UPD3) from MEP 2019 and I have only problems with it.

FIRST - all movies in which I used greenscreen and chroma key effect after loading into the new version they look as if they did not generally include this effect. Threshold and Fade Range do not work. In general, the image looks like it has no green component from the RGB palette, but does not cut the green area as in MEP2019. For example I attached file before user chroma key, after chroma key in MEP2019 and after chroma key in MEP2020.

The effect is that all movies that I want to edit have to be processed again and yet the effect is not always satisfactory. For now I use the chroma key from Davinci Resolve, but I didn't buy MEP to use something else for one task.

The second thing, video playback that was supposed to be smoother, for me is stop-motion and generally worse than in MEP 2019. In general, the whole program seems to be much worse and less smooth than the previous version.

The program can hang for tens of seconds and revive after that time. Often, when the program is turned off, it remains in processes, so that subsequent MEP firing causes a message about possible reduced application performance.

I uninstalled the whole, installed on a clean system - still the same problems. I installed on another computer - still the same.

I'd love to go back to the previous version, but unfortunately I didn't save the installation program.

Wow. Same here. Absolute disaster. I am so sad I paid and "upgraded.' My new version 19.0.2.49 (UDP3) is unusable. I place one small video file on the timeline, click play... and all I get is a choppy stop motion preview. This is a nightmare. Only thing I can even imagine or hope is that maybe it is so slow/unusable because Titler 6 and something else are currently downloading under  "Effects" > "Additional effects". But I feel your pain. I will wait and see but as of now.... this is the worst I have ever seen MEP perform.

johnebaker wrote on 1/14/2020, 9:02 AM

@Przemyslaw-Osmanski

Hi and welcome to the forum.

Without more information about your computer specification, source video file format type and resolution, please read this topic for what information is required we can only guess at what the issue is.

@jerancampy22

Hi

We have had a similar discussion on this before in Feb/Mar 2018, the performance increases in the new 'Infusion engine' use Hardware Acceleration and are real if you have a 4th generation or later Intel processor with integrated GPU, how much depends on the actual processor/iGPU.

Assuming your signature is up to date then your PC spec does not meet the system requirements for MEP 2020 to leverage the performance enhancements with respect to Hardware Acceleration and the graphics card ie:

Onboard, min. resolution 1280 x 1024, 512 MB VRAM and DirectX 11 support (recommended: Intel Graphics HD 520 for MPEG2/AVC/HEVC

The full system requirements are here.

John EB

Forum Moderator

Last changed by emmrecs on 1/14/2020, 9:46 AM, changed a total of 2 times.

Reason: To add link

Lateral thinking can get things done!

VPX 12, MEP Premium 2021, and earlier versions 2015 and 2016, Music Maker Premium 2021.

Running Windows 10 Professional 20H2 64bit on Intel i7-8700K 3.2 GHz, 16GB RAM, 3 x 2Tb internal HDD + 60GB internal SSD, + 6 ext backup HDDs, Sony FDR-AX53 Video camera, Contour HD 1080 and Sony HDR-AS30V Sports cams.

Przemyslaw-Osmanski wrote on 1/14/2020, 1:53 PM

Ok, I am aware of this, so my computer's parameters are:

CPU: i7-3820@3.6GHz, 32GB RAM, Windows 10 Pro ver 1909 compilation 18363.535, GFX: GeForce GT1030 2GB (driver: GRD441.87), System on SSD (PCIe) 1TB, Data disk HDD (overall about) 10TB, motherboard: MSI X79A-GD45 Plus (on Intel X79 Chipset).

So, it's quite good configuration.

Resolution of edited file is fullHD 1080p, and the format is different for different sources of video files, eg. H264 MPEG4 AVC (mp4, mov), Motion JPEG Video, MPEG-H/HEVC (H.265) hvc1.

In addition, there were no problems two weeks ago. Problems arose when I updated MEP2019 to the latest one. Chroma Key has stopped working, there are big problems with smooth playback of the preview and the application remaining in threads despite closing it.

The biggest poblem is not working Chroma Key option, that all my project is unusable now.

The best solution for me would be to make the installation version of MEP2019 available for download.
It is true that I have a subscription service until March 2020, but I am seriously considering extending it.

 

regards,

Przemek O.

me_again wrote on 1/30/2020, 3:34 AM

Greetings,

I've documented earlier in this thread my problems with this version and obviously others have their own problems as well.

My biggest concern is the loading time. When I first load MEP I have to wait about a minute for the cursor to stop "whirling" before I can even load or start a project. After this I can work with the program BUT I cannot access any of the Store content - be it free or purchased - no matter how long I wait with the program open.

To access the Store content that I own I have to

  1. Click on the Store Tab and wait around 30 seconds for it to load. When it's loaded I still cannot access the store content I own.
  2. Then I close the programe using File / Exit and wait for between 5 and 10 minutes. MEP "closes" but task manager shows VideoDeluxe still running in the background - see arttached image.
  3. When this VideoDeluxe entry finally closes I re-open MEP and my content is there.

Following this rigmarole I can open open and close MEP as many times as I like - with or without rebooting the computer - and my content always show. BUT come the next day (i.e. a date change) the whole procedure has to be repeated.

And today Magix has the nerve to keep prompting me to update the update service. They can certainly get that piece of software to work correctly.

AndyW

 

"I started life with nothing and still have most of it left."

Intel Core i7 2600K 3.4Ghz, No onboard Intel video, Nvidia GeForce RTX 2060, 16Gb ram, System drive 500Gb NTFS, dedicated video/audio drive 500Gb NTFS, USB3 expansion drive 1.5Tb (original archives), Sound chip onboard Realtek, Windows 10 (whatever version is current) - Movie Edit Pro Premium 20.0.1.65

CubeAce wrote on 1/30/2020, 4:03 AM

@me_again

Hi Andy.

Yes, hold off updating the Notifier. I have worse problems now than I had with the last update. I am going to try rolling back windows to rectify my update problems.

It would seem that the more content you have bought, the longer all this seems to take to load.

My fear is that it smacks of looking like Magix is thinking of going across to a subscription only service in the future as MEP really doesn't run smooth at all without the Update notifier working in the background now. Shop content is almost becoming useless as is some of the inboard included extras. (At least at my end but not for everyone).

Becoming very disappointed from what at first seemed a very good new version of MEP.

Ray.

Last changed by CubeAce on 1/30/2020, 4:04 AM, changed a total of 1 times.

Windows 10 Enterprise. Version 20H2 OS build 19042.602. Direct X 12. Bios version 1401 latest hardware updates for Western Digital hard drives. Page file space 4.75GB.

Asus ROG STRIX Z390-F Gaming motherboard Rev 1.xx with Supreme FX inboard audio using the S1220A code. Driver No 6.0.8960.1

Intel i9900K Coffee Lake 3.6 to 5.1GHz CPU with Intel DCH 630 Graphics .Driver version 27.20.100.8935, with 32GB of 2133MHz Corsair DDR4 ram.

1000 watt EVGA modular power supply.

1 x 250GB SSD D: drive for current project. 1 x 320gig Toshiba M2.1 drive for Operating System. + x2 WD BLACK 2TB internal SATA 7,200rpm hard drives.I for internal backup and 1 for Library clips/sounds/music/stills. Total 8TB of three external WD drives for backup.

Gigabyte NVIDIA G Force GTX 1650 Super . nVidia driver version 27.21.14.5206 : 1280 CUDA cores Direct X 12. Memory interface 128bit Memory bandwidth 192.03GB/s 4GB of dedicated GDDR6 video memory, shared system memory 16307MB PCi Express x16 Gen3.

Running MEP Premium 20.0.1.65. and VPX 17.0.3.68 (UDP3)

M Audio Axiom AIR Mini MIDI keyboard Ver 5.10.0.3507

browj2 wrote on 1/30/2020, 9:19 AM

I just received a message to update the Update Service notifier upon opening VPX. I did and for the first time in over a month when opening VPX for the first time since a reboot, the Audio tab was populated.

The database problem may have been resolved.

Did any of you receive this message today upon opening the current MEP, update and then check the Audio tab to see if it was populated?

John C.B.

VideoPro X(12); MEP2021 Plus; MM2021 Premium; see About me for more.

Desktop System - Windows 10 Home 1903; 16Gb RAM; i7 CPU 860@2.80Gz; ATI Radeon HD5770 w1GB; SSD 500GB, HD 2TB; others 1.5TB, 3TB, 500GB, 4TB, 5TB, 6TB; dual monitors - 27" main, 25" secondary; Casio WK-225 piano keyboard; M-Audio M-Track USB mixer; Notebook - Microsoft Surface Pro 4, i5, 8 GB RAM, 256 SSD, W10 Pro 1903

CubeAce wrote on 1/30/2020, 10:03 AM

@browj2

I have the update John and things are worse for me, not better. Transitions and title effects from the store not opening or missing on first boot up. Effects previously working are now not working and MEP taking a very long time to boot fully. Pausing when adding effects and notifications of files not being able to be loaded.

Ray.

Windows 10 Enterprise. Version 20H2 OS build 19042.602. Direct X 12. Bios version 1401 latest hardware updates for Western Digital hard drives. Page file space 4.75GB.

Asus ROG STRIX Z390-F Gaming motherboard Rev 1.xx with Supreme FX inboard audio using the S1220A code. Driver No 6.0.8960.1

Intel i9900K Coffee Lake 3.6 to 5.1GHz CPU with Intel DCH 630 Graphics .Driver version 27.20.100.8935, with 32GB of 2133MHz Corsair DDR4 ram.

1000 watt EVGA modular power supply.

1 x 250GB SSD D: drive for current project. 1 x 320gig Toshiba M2.1 drive for Operating System. + x2 WD BLACK 2TB internal SATA 7,200rpm hard drives.I for internal backup and 1 for Library clips/sounds/music/stills. Total 8TB of three external WD drives for backup.

Gigabyte NVIDIA G Force GTX 1650 Super . nVidia driver version 27.21.14.5206 : 1280 CUDA cores Direct X 12. Memory interface 128bit Memory bandwidth 192.03GB/s 4GB of dedicated GDDR6 video memory, shared system memory 16307MB PCi Express x16 Gen3.

Running MEP Premium 20.0.1.65. and VPX 17.0.3.68 (UDP3)

M Audio Axiom AIR Mini MIDI keyboard Ver 5.10.0.3507

browj2 wrote on 1/30/2020, 10:41 AM

@CubeAce

Hi Ray,

It looks like I spoke too soon. I closed VPX an hour or so ago with the Audio tab populated. Just restarted and it was empty, as was the Store except for the top line adverts. A couple of minutes later, the Store was populated, still waiting for the Audio tab and purchased effects to show up.

Unless others are having the same problems, I don't think that the Update notifier is causing your problems.

John CB

John C.B.

VideoPro X(12); MEP2021 Plus; MM2021 Premium; see About me for more.

Desktop System - Windows 10 Home 1903; 16Gb RAM; i7 CPU 860@2.80Gz; ATI Radeon HD5770 w1GB; SSD 500GB, HD 2TB; others 1.5TB, 3TB, 500GB, 4TB, 5TB, 6TB; dual monitors - 27" main, 25" secondary; Casio WK-225 piano keyboard; M-Audio M-Track USB mixer; Notebook - Microsoft Surface Pro 4, i5, 8 GB RAM, 256 SSD, W10 Pro 1903

CubeAce wrote on 1/30/2020, 11:06 AM

@browj2

All I can say John is apart from my previous problem with the 3D titles everything else worked before the update and MEP has certainly slowed to load since.

Windows 10 Enterprise. Version 20H2 OS build 19042.602. Direct X 12. Bios version 1401 latest hardware updates for Western Digital hard drives. Page file space 4.75GB.

Asus ROG STRIX Z390-F Gaming motherboard Rev 1.xx with Supreme FX inboard audio using the S1220A code. Driver No 6.0.8960.1

Intel i9900K Coffee Lake 3.6 to 5.1GHz CPU with Intel DCH 630 Graphics .Driver version 27.20.100.8935, with 32GB of 2133MHz Corsair DDR4 ram.

1000 watt EVGA modular power supply.

1 x 250GB SSD D: drive for current project. 1 x 320gig Toshiba M2.1 drive for Operating System. + x2 WD BLACK 2TB internal SATA 7,200rpm hard drives.I for internal backup and 1 for Library clips/sounds/music/stills. Total 8TB of three external WD drives for backup.

Gigabyte NVIDIA G Force GTX 1650 Super . nVidia driver version 27.21.14.5206 : 1280 CUDA cores Direct X 12. Memory interface 128bit Memory bandwidth 192.03GB/s 4GB of dedicated GDDR6 video memory, shared system memory 16307MB PCi Express x16 Gen3.

Running MEP Premium 20.0.1.65. and VPX 17.0.3.68 (UDP3)

M Audio Axiom AIR Mini MIDI keyboard Ver 5.10.0.3507

me_again wrote on 1/30/2020, 11:15 AM

Thanks Ray, Thanks John, for confirming I'm not alone.

I'll hold off on the updating of the updater as the last few "updates" have, whilst giving us more effects, have mortally wounded the basics of a once good editing program.

I'm not sure I'll be needing the update service anyway.

AndyW

"I started life with nothing and still have most of it left."

Intel Core i7 2600K 3.4Ghz, No onboard Intel video, Nvidia GeForce RTX 2060, 16Gb ram, System drive 500Gb NTFS, dedicated video/audio drive 500Gb NTFS, USB3 expansion drive 1.5Tb (original archives), Sound chip onboard Realtek, Windows 10 (whatever version is current) - Movie Edit Pro Premium 20.0.1.65

johnebaker wrote on 1/30/2020, 12:24 PM

@browj2, @CubeAce, @me_again

Hi John, Ray, Andy

. . . . I closed VPX an hour or so ago with the Audio tab populated. Just restarted and it was empty, as was the Store except for the top line adverts. A couple of minutes later, the Store was populated . . . . .

Similar here for VPX, however the Audio tab was empty before updating the Service Updater and still is after 3 restarts this afternoon and evening.

MEP also updated the Service Updater this morning and is showing none of these issues and is loading quickly (for my laptop).

HTH

John EB

Lateral thinking can get things done!

VPX 12, MEP Premium 2021, and earlier versions 2015 and 2016, Music Maker Premium 2021.

Running Windows 10 Professional 20H2 64bit on Intel i7-8700K 3.2 GHz, 16GB RAM, 3 x 2Tb internal HDD + 60GB internal SSD, + 6 ext backup HDDs, Sony FDR-AX53 Video camera, Contour HD 1080 and Sony HDR-AS30V Sports cams.

CubeAce wrote on 1/30/2020, 2:51 PM

@johnebaker

Hi John.

When I said MEP takes time to boot fully, the program loads at around the same speed as before, as does any project I then open. What then takes time is how long I have to wait to add an effect or transition. The program freezes for anything up to just over a minute initially. After that it works normally. The program will freeze if I try to select one of the 3D titles after it's told me it can't find the file and I've shut the warning dialogue for about the same amount of time.

Addendum.

After timing MEP. It takes ten seconds to load the program before the 'choose your project' dialogue comes up. Once chosen it takes around seven to ten seconds to load a project depending on size of project and location.

If the 'Ultimate Video Content Package' has loaded in the Template section then all my additional content is in the Template and Audio sections.

However. Trying to access a 3D title (3D Animation Basic : 3D Static Basic : or 3D Decorative Basic) ends in a forty seven second freezing of the program after I close the 'Failed to Open' dialogue box.

I have just this second noticed one other odd thing.

With the selections that work the following dialogues are the same.

Where they don't work I get the project title instead as a file that doesn't exist.

Ray.

 

 

Last changed by CubeAce on 1/30/2020, 2:53 PM, changed a total of 2 times.

Windows 10 Enterprise. Version 20H2 OS build 19042.602. Direct X 12. Bios version 1401 latest hardware updates for Western Digital hard drives. Page file space 4.75GB.

Asus ROG STRIX Z390-F Gaming motherboard Rev 1.xx with Supreme FX inboard audio using the S1220A code. Driver No 6.0.8960.1

Intel i9900K Coffee Lake 3.6 to 5.1GHz CPU with Intel DCH 630 Graphics .Driver version 27.20.100.8935, with 32GB of 2133MHz Corsair DDR4 ram.

1000 watt EVGA modular power supply.

1 x 250GB SSD D: drive for current project. 1 x 320gig Toshiba M2.1 drive for Operating System. + x2 WD BLACK 2TB internal SATA 7,200rpm hard drives.I for internal backup and 1 for Library clips/sounds/music/stills. Total 8TB of three external WD drives for backup.

Gigabyte NVIDIA G Force GTX 1650 Super . nVidia driver version 27.21.14.5206 : 1280 CUDA cores Direct X 12. Memory interface 128bit Memory bandwidth 192.03GB/s 4GB of dedicated GDDR6 video memory, shared system memory 16307MB PCi Express x16 Gen3.

Running MEP Premium 20.0.1.65. and VPX 17.0.3.68 (UDP3)

M Audio Axiom AIR Mini MIDI keyboard Ver 5.10.0.3507

me_again wrote on 1/31/2020, 1:26 AM

Greetings,

OK now I'm frightened.

This morning, about 15 minutes ago, I turned on the computer and booted up MEP to start the "initialising" sequence as described above.

After clicking on the Store tab I was amazed to see that all my content was loaded and when I tried to open a project there was (virtually) no lag at all!

I need to try that again tomorrow morning. Scary or what?

AndyW

"I started life with nothing and still have most of it left."

Intel Core i7 2600K 3.4Ghz, No onboard Intel video, Nvidia GeForce RTX 2060, 16Gb ram, System drive 500Gb NTFS, dedicated video/audio drive 500Gb NTFS, USB3 expansion drive 1.5Tb (original archives), Sound chip onboard Realtek, Windows 10 (whatever version is current) - Movie Edit Pro Premium 20.0.1.65

johnebaker wrote on 1/31/2020, 3:44 AM

@me_again

Hi Andy

. . . . .OK now I'm frightened. . . . .

😱 - should be 😀😀

On a more serious note that is how MEP should be and is in both my PC and laptop.

Hopefully it continues to behave like that.

John EB

 

Last changed by johnebaker on 1/31/2020, 3:45 AM, changed a total of 1 times.

Lateral thinking can get things done!

VPX 12, MEP Premium 2021, and earlier versions 2015 and 2016, Music Maker Premium 2021.

Running Windows 10 Professional 20H2 64bit on Intel i7-8700K 3.2 GHz, 16GB RAM, 3 x 2Tb internal HDD + 60GB internal SSD, + 6 ext backup HDDs, Sony FDR-AX53 Video camera, Contour HD 1080 and Sony HDR-AS30V Sports cams.

johnebaker wrote on 1/31/2020, 4:06 AM

@CubeAce

Hi Ray

Comparing the 2 images to what I get:

Editing templates - the same - information about the name and the duration of the video the template creates

Titles - this is where I differ - where you have the project title my information bar is empty.

This is, IMO, correct as there is no further information needed to be displayed for a title, this also applies to many other options in the Templates tab.

When you upgraded to MEP 2020 did you also re-install all the extras, ie templates, titles, effects etc?

HTH

John EB

 

 

Lateral thinking can get things done!

VPX 12, MEP Premium 2021, and earlier versions 2015 and 2016, Music Maker Premium 2021.

Running Windows 10 Professional 20H2 64bit on Intel i7-8700K 3.2 GHz, 16GB RAM, 3 x 2Tb internal HDD + 60GB internal SSD, + 6 ext backup HDDs, Sony FDR-AX53 Video camera, Contour HD 1080 and Sony HDR-AS30V Sports cams.

CubeAce wrote on 1/31/2020, 4:28 AM

@johnebaker

Hi John. Everything except the Demo Project.

I've also Figured out that the bottom bar I was worried about is only showing information on the object selected on any given track in the timeline and pressing the < > arrows skips to the next object, be it a JPEG, video, or audio object.

[ Added]

I also had no problems with additional shop content loading this morning. Just my normal previous problem.

Last changed by CubeAce on 1/31/2020, 4:39 AM, changed a total of 2 times.

Windows 10 Enterprise. Version 20H2 OS build 19042.602. Direct X 12. Bios version 1401 latest hardware updates for Western Digital hard drives. Page file space 4.75GB.

Asus ROG STRIX Z390-F Gaming motherboard Rev 1.xx with Supreme FX inboard audio using the S1220A code. Driver No 6.0.8960.1

Intel i9900K Coffee Lake 3.6 to 5.1GHz CPU with Intel DCH 630 Graphics .Driver version 27.20.100.8935, with 32GB of 2133MHz Corsair DDR4 ram.

1000 watt EVGA modular power supply.

1 x 250GB SSD D: drive for current project. 1 x 320gig Toshiba M2.1 drive for Operating System. + x2 WD BLACK 2TB internal SATA 7,200rpm hard drives.I for internal backup and 1 for Library clips/sounds/music/stills. Total 8TB of three external WD drives for backup.

Gigabyte NVIDIA G Force GTX 1650 Super . nVidia driver version 27.21.14.5206 : 1280 CUDA cores Direct X 12. Memory interface 128bit Memory bandwidth 192.03GB/s 4GB of dedicated GDDR6 video memory, shared system memory 16307MB PCi Express x16 Gen3.

Running MEP Premium 20.0.1.65. and VPX 17.0.3.68 (UDP3)

M Audio Axiom AIR Mini MIDI keyboard Ver 5.10.0.3507

me_again wrote on 2/1/2020, 12:47 AM

Greetings,

Change of date and the loading of MEP is back to being both annoying and time consuming.

I knew it was too good to be true.

AndyW

"I started life with nothing and still have most of it left."

Intel Core i7 2600K 3.4Ghz, No onboard Intel video, Nvidia GeForce RTX 2060, 16Gb ram, System drive 500Gb NTFS, dedicated video/audio drive 500Gb NTFS, USB3 expansion drive 1.5Tb (original archives), Sound chip onboard Realtek, Windows 10 (whatever version is current) - Movie Edit Pro Premium 20.0.1.65

Jope41 wrote on 2/11/2020, 6:20 AM

Just installed latest update of Movie Pro having all kinds of trouble. It is bugged! whenever I try to work on Import a scene it jumps to Effects and I cannot move anything untill I check back to Import but it jumps right back into Effects. BUG! - Very Very slow! BUG? - I have worked for hours but not getting any results. Want my money back!😡

johnebaker wrote on 2/11/2020, 11:45 AM

@Jope41

Hi

Please note this is a user to user forum not Magix Support.

. . . . Want my money back! . . . .

Contact sales through the Support link at the top of the page.

Alternatively create a new topic and gives us more information about your computer and program version number and variant - Basic, Plus or Premium, as detailed in this topic.

Additionally which version did you update from, did you download and install all the extra content, and what file formats you are trying to import.

John EB

Forum Moderator

 

Last changed by johnebaker on 2/11/2020, 11:47 AM, changed a total of 1 times.

Lateral thinking can get things done!

VPX 12, MEP Premium 2021, and earlier versions 2015 and 2016, Music Maker Premium 2021.

Running Windows 10 Professional 20H2 64bit on Intel i7-8700K 3.2 GHz, 16GB RAM, 3 x 2Tb internal HDD + 60GB internal SSD, + 6 ext backup HDDs, Sony FDR-AX53 Video camera, Contour HD 1080 and Sony HDR-AS30V Sports cams.